zupa krem z ziemniaka

Kiedy pogoda za oknem – a bardziej temperatura – nie rozpieszcza, ja ze względów zdrowotnych i też dlatego, że jestem okropnym „zupojadem”, codziennie zajadam się zupami.

Szczególnie ostatnio, ze względów zdrowotnych właśnie, u mnie na tapecie są w zasadzie same zupy krem.

Jedną z ulubionych, jest tytułowy krem z ziemniaka.

Poniżej podaję przepis, który jest bardzo prosty i idealny na te zimne dni!

Składniki:

    • jedna średnia cebula
    • 20 g oliwy z oliwek/ olej kokosowy
    • 3-4 większe ziemniaki
    • 70 g pora (tylko biała część)
    • 70 g korzenia selera
    • 600 ml wody
    • kostki rosołowe/bulion do smaku
    • pieprz, sól
    • śmietana (dla szczęśliwców którzy mogą ;-))
    • natka pietruszki
    • szczypiorek

1. cebulę posiekaj i duś na oliwie z oliwek/oleju kokosowym,
2. ja przygotowuję zupę w Thermomix, ale równie dobrze wychodzi tradycyjnie,
3. ugotuj ziemniaki, por i seler (najlepiej pokrojone na kawałki – będzie szybciej i później łatwiej zblendować ;-)),
4. ugotowane warzywa zalej 300 g wody i zblenduj,
5. dodaj dwie kostki rosołowe, sól i pieprz,
6. zmiksuj wszystko ze śmietaną, dodając pietruszkę i szczypiorek,
7. dopraw do smaku jeśli jest taka potrzeba,
8. dodaj pozostałe 300 g wody i zagotuj,
9. sprawdź konsystencję – jeżeli jest za gęste, to dadaj trochę wody,
10. posyp szczypiorkiem albo pietruszką.

Gotowe 🙂

SMACZNEGO 🙂