Zupa raz! Dzisiaj nie ma rosołu. Jest szpinakowa🥬. Pożywna i rozgrzewająca zupa, która posmakowała u mnie najbardziej wybrednym. Prosta i szybka w dodatku, więc dla mnie idealna.
Jak nabierzesz ochoty na zielone to:
•potrzebujesz 100g liści szpinaku (może być mrożony). •bulion rosołowy (idealnie NIE kostka). •500g wody ( ja daję więcej, ok litra). •60g kaszy jęczmiennej (ja daje 100g czyli tyle ile w jednej torebce) •100g kiełbasy wędzonej dla smakoszy •szczypta mielonej gałki muszkałtowej •pół łyżeczki soli (im mniej tym lepiej) •pieprz według uznania •1 duży batat/ziemniak 200/300g pokrojony w kostkę •50g śmietany jeśli lubisz zabielane zupy ...rozdrobnij szpinak i gotuj na bulionie kilka minut. Dorzuć kiełbasę pokrojoną na plasterki. Dodaj kaszę i ziemniaka/batata.